Вчера социалните мрежи, сподели, че е било брутално и незаконно изхвърлено

...
Вчера социалните мрежи, сподели, че е било брутално и незаконно изхвърлено
Коментари Харесай

Стопаните на хижа „Христо Смирненски“ пред Искра.бг: Натискът е голям, но ще си търсим правата!

Вчера социалните мрежи, показа, че е било брутално и нелегално изхвърлено от парцела „ благодарение на 30 мутри “ от Българския туристически съюз /БТС/. От Искра.бг потърсихме пострадалите за коментар по проблема. Те споделиха пред медията ни:

„ Не можете да си визиите за какъв напън става въпрос и той ще продължи, до момента в който не се вземе хижата. Абсолютно в прав текст са ни заявявали, че обектът е прекомерно вкусен, с цел да е наш. Много хора се свързаха с нас, които са били в същата обстановка, само че не смеят да кажат нищо от боязън. “

Наемателите на хижата настояват, че когато предходната година се е сменил ръководителят на БТС, оттогава са почнали проблемите им. По думите им преди този момент са поддържали „ прелестни връзки със Съюза “ . Те подчертаха, че постройката им е отдадена за стопанисване от Търговско дружество „ Юндола “ 1919, като имат подписани два следващи 10-годишни контракта , като вторият е годен до 2027 година.

Хижата е била отдадена  преди 18 години на Георги Банев . Сградата е била към Министерството на туризма, по-късно предоставена с контракт към Търговско дружество „ Юндола “, което от своя страна го дава с такса-договор за стопанисване на Банев . Той е трансформирал хижата от руина в посещаван туристически обект, само че е умрял в края на предходната година. След това постройката е била поета от неговите наследници. Покойният Банев е подписал контракт с дъщерно сдружение на БСТ , показват неговите близки.

„ С две думи по този контракт ние нямаме никакво плащаме, защото не е влезнал в действие. Той е с толкоз доста клаузи, че всички юристи, с които сме се съветвали, обобщават, че не е ефикасен. През всичките години сме били изрядни към контракта си към Търговско дружество „ Юндола “ 1919, защото плащаме алегоричен наем, само че сме вложили огромни вложения. Ние имаме уговорка в контракта, в случай че от сдружението ни го прекратят, ще ни дължат наказателна клауза от 100 000 лв.. Новата администрация на БТС обаче желаят да прескочат тези сдружения. От Съюза стартират да притискат и други хората да подписват контракти с тях. Много пострадали се свързаха с нас, попаднали в сходна обстановка “ , твърди фамилията, стопанисващо хижата.

На 16 април 2022 година се е провело общо заседание на Български туристически съюз, на което управителният съвет е бил заменен с четири нови членове и ръководител. До това се е стигнало, откакто четирима от членовете на управителния съвет и ръководителя са подали оставките си. Новоизбраният ръководител се споделя Венцислав Венев , определен с цялостно болшинство.

Стопанисващите сега обекта настояват:

„ На 30 март тази година пристигнаха и ни залепиха записка на вратата да се изнесем до 8 април. Отидохме в БТС на 18 април и говорихме, при което се разбрахме, че до няколко работни дни ще получим писмо с тяхното решение. Пред 6 индивида споделиха, че признават, че техният контракт не е годен, тъй като този с Търговско дружество „ Юндола “ ни е до 2027 година. От БТС споделиха, че имали желание да прекратят отношение с тях и да си вземат хижата. Тези прекратявания не стават за ден, а би трябвало да минат по правосъден път. На 19 април в хижата се изсипаха представители на Съюза дружно с 30 частни охранителя и ни изхвърлиха. Не ни дадоха да си вземем даже облеклата, нищо! С доста ангажименти позволиха на хижаря ни да остане вътре, без да пипа нищо. В постройката имаме животни, стока, съоръжение и обзавеждане, дърва за отопление, персонални движимости, техника за десетки хиляди левове. В момента те ограбват от нас нещо, в което сме вложили токова доста. “

„ Ние през вчерашния ден извикахме полиция, униформените ни споделиха, че това нарушава всевъзможни правила, само че те нищо не можели да създадат и ни посъветваха да си подадем тъжба до прокуратурата. Ще подадем тъжби до всички вероятни институции. Ще си търсим правата до дъно! “ , безапелационни са сегашните наематели на хижа „ Христо Смирненски “ .

От Искра.бг потърсихме за коментар и Българския туристически съюз. Те споделиха:

„ Договорът, който трябваше да се преподпише, беше напълно в интерес на наемателите, тъй като те дълги години са стопанисвали обекта. Безспорно са създали доста вложения на рушащата се постройка и по тази причина им беше препоръчан един алегоричен наем за обекта. В покрайнините има хижи в доста по-лошо положение и са с доста по-висок наем. Беше оценено това, което са създали, и е необяснимо тяхното държание през последните няколко месеца. “

Публикация. Снимка: Скрийншот от Facebook

От БТС разгласиха през вчерашния ден в обществените мрежи своята позиция по проблема , прилагаме я без редакторска интервенция:

„ Хижа „ Христо Смирненски “ е една от емблематичните хижи, благосъстоятелност на Сдружение „ Български туристически съюз “. Миналата година бе подписан контракт за прилагане на хижата с компания „ МИГ 79Б “ ООД със взаимната визия за превръщането ѝ в народен център за туризъм и спортове навън.

За голямо страдание малко преди Коледа умря шефът на компания „ МИГ 79Б “ ООД Георги Банев, с който Сдружението ни е поддържало постоянно положителни дългогодишни връзки. В разследване на това хижа „ Христо Смирненски “ действително остана без собственик.

Очакванията ни, че наследниците на Георги Банев ще наследят неговите права, не се оправдаха. Напротив, те изпратиха публично мнение, че не признават контракта с БТС, подписан от Георги Банев, и отхвърлят да извършват отговорностите си по него. Направени бяха редица опити за решение на по този начин създалата се обстановка, като на 18 април 2023 година в преднамерено извършена среща в централата на БТС наследниците на Георги Банев изрично отхвърлиха да влязат в договорни връзки с БТС.

По тази причина от през днешния ден, 19 април, в наличието на чиновници на реда и в спокойна конюнктура хижа „ Христо Смирненски “ е под директното ръководство на Български туристически съюз, като следва да се разгласи конкурс за намирането на нов собственик на хижата, което не изключва опцията наследниците на Георги Банев да се явят на него.

Призоваваме планинарската общественост да не се подвежда по популяризираните погрешни, само че сърцераздирателни изказвания, като ви уверяваме, че сега в хижата участва чиновник на някогашните ѝ ползватели и той ще остане в обекта до изнасянето на персоналните им движимости.

Извиняваме се за неудобството и се надяваме в най-скоро време хижа „ Христо Смирненски “ още веднъж да отвори порти. “

Във връзка с проблема изпратихме питане до Министерството на туризма .

От Искра.бг ще продължим да следим случай.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР